Görsel Pixabay Sanatçısı Peter H |
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte birçok yenilikte beraberinde gelmektedir. Bu yeniliklerin parçalarından biride çevreci ve doğal yaşam dengesini olumsuz yönde etkilemeyecek yenilebilir enerji kaynakları ile üretilen fabrika ve binalar örnek gösterilebilir.
Yeşil, mecazi anlamda doğa dostu, çevreci, yaşam alanlarını olumsuz etkilemeyen kavramları kapsamaktadır. Bunu baz alarak oluşturulan yeşil fabrikalar özellikleri bakımından eskiye nazaran çevre kirliliğini minimize etkileyerek oluşan atıkların geri dönüşüm edevatları sayesinde yeniden üretime kazandırılması altyapısıyla inşa edilmektedir. Bulundukları çevre koşullarına uygun olarak yapılan fabrikalar özellikle atmosfer, su kaynağı kullanımları, biyolojik dengelerdeki zararı önleme bakımından yeni nesil teknolojilerle çevreye duyarlı bir biçimde oluşturulmaktadır.
Yeşil Fabrika Kurulumun Önemi Faydaları
Çevre duyarlılığı ve gelecekte ekosistemi daha düzgün bir dünya bırakma amacıyla oluşturulan yeni nesil fabrikalar, kuruldukları alanların coğrafi konumunu en iyi biçimde kullanma, atık veya zararlı çıktılarını geri dönüşüm teknolojisiyle yeniden kullanıma uygun hale getirmesiyle ön plana çıkarak eskiye dönük faaliyetleri sonucunda çevreye önemli ölçüde zarar bırakan yapıları geride bırakmaktadır. Bu gayeyle üretilen yapıların özünde yenilebilir enerji kaynaklarından olması, en etkin biçimde faydalanması hem ekonomik açıdan hem de üretim standartları bakımından firmalara oldukça katkı sağlamaktadır. Eski sistem üretilen fabrikalara nazaran maliyetlerin oldukça düşmesi, doğadaki kullanılabilecek enerji kaynaklarını en iyi şekilde kullanabilme özellikleri sayesinde de üretici firmaların tercihi olmaktadır. Ayrıca oluşan atıkları, ses ve ışık kirliğini en aza indirerek verimli ve sağlıklı bir ortam oluşturmaktadır.
Türkiye’de Yeşil Fabrika Kurulumundaki Gelişmeler
Ülkemizde yenileşme çabaları kapsamında olan firmalar, tesislerinde gelişme ve çağa ayak uyduran sistemler oluşturmaya başladılar. Özellikle endüstri kapsamında alınan kararlar neticesinde çoğu firma tesislerinde ‘‘Yeşil Fabrika’’ prensibiyle hareket ederek yenilenme sürecine girdiler. Örneğin; Siemens Gebze Tesisleri, Mall Of İstanbul, Beks Çorap Ve İç Giyim, İpeker, Yeşil Odak, UNİBA gibi firmalar bu alanda tesislerini yenilediler.
‘‘Yeşil Fabrika’’ Sisteminin Sektördeki Etkileri
Ülkenin sektörlerinde önde gelen firmaların da tesislerinde bu sisteme geçildiğini ve hem çevre duyarlılığı hem de elde ettikleri tasarrufları açısından oldukça önem arz ettiği görülmektedir. Bu şekilde sürdürülebilir üretim biçiminde de firma kazançlarını yüksek seviyede tutmayı hedefledikleri gözlemlenebilmektedir. Elde edilen tasarrufların artması ve temel maliyetlerin büyük oranda düşmesiyle sıcak bakılan bu sistem önümüzdeki yıllarda tüm şirketlerde uygulanması beklenmektedir.